bet365 UK

wordpress joomla template

Серама

История

Серама произхожда от Малайзия област Келантан, вероятно чрез кръстосване на малайзийски и японски бантам. Друга исторя на птиците, е че са получени от един подарък ( малки пилета ) от краля на Тайланд за местен султан в древни времена. Малките пилета винаги са били популярни домашни любимци в тази област и са често са наричани “ayam katik” (пилета пигмей) и “ayam cantik” (хубави пилета). Модерният породата се дължи на усилията на Wee Yean Een от Kelantan, който нарича породата “Serama”, – „след Рама”, титлата на Кралете на Тайланд. За пръв път породата участва в изложба през 1990 година. Породата е силно засегната в Азия от епидемията от птичи грип през 2004 г., когато много птици бяха умъртвени сред държавните проблеми. Не са открити писмени стандарти за породата в родината и. Въпреки това, те сега имат общи стандарти за съдите на състезания в Малайзия. Много птицевъди имат собствен стил или вид Серама, които се размножават, но са наложени няколко “стилове”. Тези стилове често са имена, дадени от птицевъдите, за да опише кръвната линия на шампиона (напр. Husin, Mat Awang), но могат да бъдат и по-общо определени, характеристики или поведение (например тънък, подводница и дракон). Следователно има доста разнообразие в Малайзия, но най-общо казано Серама са малко смело пиле с осанка на безстрашен воин или войник играчка. Формата, поведението, темперамента и размера на птицата са най-важните характеристики при конкурсните състезания- изложби.

САЩ

От Малайзия, Серама е пренесена в САЩ. Там развитието на породата се насърчава от няколко организации, една от които е “The Serama Council of North America (SCNA)” През пролетта на 2004 г. Серама е представена на един от най- престижните конкурси който се провецда в Батън Руж, Луизиана. От април 2011 Американската Серама се приема от Американската асоциация за птицевъдство и на Американската Бантам Асоциацията. В началото на 2012 г., е създадена нова организация за подпомагане развитието на породата- Американска Асоциация Серама.

Европа

Серамите първоначално са били внесени в Обединеното кралство през 2004 година. Птиците са внесени както от Америка, така и директно от Малайзия. В началото в Обединеното кралство са внесени само от няколко десетки птици. През 2005 г. една малка група от собственици на Серама и ентусиасти решиха да образуват “Серама Клуб Великобритания”, първият клуб Серама в Обединеното кралство. Те установяват стандарт за породата Серама за Великйобритания. В крайна сметка през 2008 г., клубът бе официално признат както и породата от “Клубът на Прицевъдите във Великобритания”. Серамите все още са относително редки и скъпи в голяма част от континентална Европа. Холандия вероятно има най-голям брой Серами извън Великобритания. Повечето от запаса в Холандия са потомък от птици / яйца, внесени от Америка и от Великобритания. Във Франция и други европейски страни те се увеличават по популярност.

Общи характеристики

Серамите се характеризират с изправена поза, изпъчени гърди, опашка с верикални пера- изправени и здраво до тялото и вертикални крила почти докосващи земята. Те са най-малката порода кокошки в света. Обикновено под 500 грама, но има и още по-малки птици, които са под 150 гр. , които се отглеждат предимно в родната си Малайзия. Серама е спокойна и миролюбива порода, но се придвижва с уверени и смели движения. Силно изпъчени гърди и движението на краката наподобява маршируване. Тялото е с добре развита мускулатура на гърдите са високо и напред. От горе на формата е малко елипсовидна, изтънява към опашката. Тялото трябва да бъде късо. Крилата са сравнително големи, пропорционално на тялото те трябва да бъдат държани във вертикално положение опиращи в земята и оставящи краката частично видими. Раменете трябва да бъдат високо върху птицата. Първични са дълги със средна ширина с вторични умерено дълги и широки. Опашката е плътна и завършва високо горе и опряна близо до тялото на птицата, без разстояние между тялото и опашката. Сърпа пера с които са в основата на опашката стърчат по-дълго от другите пера опашка, но е желателно не повече от няколко сантиметра над главата. Останалите пера на опашка в идеалния случай трябва да бъде не по-висока от горната част на гребена когато птицата стои мирно. Основните пера на опашката трябва да бъде широк.. Опашката трябва да бъдат отворени и когато се гледа отзад трябва да са отворени до ъгъл от 45 градуса да се създаде открит форма “V”. Главата трябва да бъде малка и се простират доста назад. Главата се изисква над нивото на краката и се задържа в позиция на повече от 90 градуса от краката. Гребенът е малък до среден с малки размер минимум пет назъбванията. Стандарта предполага по-малки за предпочитане и без гънки и бръчки гребени. Краката и ходилата Краката са от средно дълги, прави и раздалечени за да допълват мускулесто тяло. Те трябва да бъдат силни и стабилни. Бедрата трябва да са със средна дължина и силно мускулести с добра дебелина. Те не трябва да се меки и слаби. Цветът на Серама по настоящем е абсолютно разнообразен, защото все още нямат установен цветови стандарт. Пера трябва да са притиснати силно към тялото и не трябва да бъдат дълги или висящи. Съществуват много мутации свързани с оперването при кръстоска с други птици (предимно в Европа). Често при кръстоска с Копринка например, птицата е с форма на серама, но приема пухкавите пера на копринката.

Размножаването на серамите има една специфика. Колкото по- дребни са (тоест по- добро качество), толкова възможността да се размножат намалява. Най- дребните женски, снасят миниатюрни яйца, от които не може да се излюпи пиле, а най- дребните мъжки  почти не оплождат яйцата. След полагането на едно яйце отнема около 19-21 дни за излюпването на пилета. Пилетата са по-чувствителни на ниски температури в сравнение с други породи, поради относително малкия си размер. След излюпването на серамите е необходимо около 16-18 седмици за да узреят и да стигнат до точката, в която самите те могат да започнат да снасят яйца.

 

pticevad.com - Copyright © 2013 Птицевъд
BulgarianCzechEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianMacedonianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSpanishTurkish

The best bonus by bet365 Ελλάδα 100% for new user.

Full Joomla 3.0 Theme free theme.