bet365 UK

wordpress joomla template

Определяне на пола

Въпроса с определянето на пола при новоизлюпените пиленца интересува много любители на пернатите. Чел съм и съм слушал какви ли не неща във връзка с това. Някой твърдят, че го определят с температурата на люпене ( при по- висока температура се залюпват женски птици, а при по ниска- мъжки). Бабите твърдят, че когато залагате по- остри яйца излизат петлета. Чел съм, че когато не се търси чист цвят се комбинират определени цветове и новоизлюпените женски имат тъмна точка на главичката, а мъжките бяла. Срещал съм и метод, при който се гледат дупетата им и там има видима разлика. При някой цветови варианти, като сьомга (разпространена най- често при Фаверол) пола на новоизлюпените се познава много лесно – женските пиленца са светли, а мъжките- тъмни.

Има обаче един доста сигурен и изпробван метод. Той е свързан с първите перца, които започват да избиват на крилцата, още в първите дни след люпенето. При женските птици, те са по- издължени. Както и при хората женския пол се развива малко по- бързо. Разпънете крилцата на малките пиленца и огледайте добре. По този начин бихте определили какво е процентното съотношение на пола в съответното поколение.

Всичко от горе написаното важи за новоизлюпените пиленца. Как обаче стои въпроса, когато пиленцата са по- големи? При някой породи и съответните им цветове, това става много лесно. Като пример мога да дам Сребърна Италианска Носачка и Яребична Италианска Носачка. При тях пиленцата покрият ли се с перушина, (а това става много бързо) перата по гърдите на двата пола са с различен цвят. На женските са в керемидено, а на мъжките в черно.

Като цяло за всички породи се гледа гребенчето, краката, структурата на тялото и  оперяването. Петлетата са с по големи гребенчета и по- дебели в основата, кратата са им по удебелени и големи, имат по- малко перушина по крилата и опашката. Относно краката на петлетата искам да вметна и следното: там, където ще им израства шипа в последствие, има едно релефно топче, което се вижда и напипва лесно. То е значително по- голямо от това на женските. При тежките породи- Кохин, Брама, Орпингтон – стойката на петлетата се различава. Стоят по изправени и гръбчетата им имат по- голям наклон от главата към опашката.

Още като дете, около отглеждането на гълъби съм чувал за метод в който се издърпва главата на птицата напред като се хваща нежно за клюна. Ако не греша, женските в такива моменти стоят неподвижно, а мъжките си въртят главата. Не съм сигурен до колко важи този метод за кокошките, защото съм го прилагал на птици с ясен пол и всяка прави каквото си иска :)

Наблюдавал съм доста поведението на млади пиленца и ми е направило впечатление друго важно нещо свързано с пола. Идва период в който някой започват да се боричкат и стоят едно с/у друго с изпънати вратлета. Винаги тези пиленца се оказват петлета. Други пък при опит за борба от страна на някое друго пиле, се обръщат на страни и не реагират. Тези винаги се оказват ярки в последствие.

Срещал съм голямо затруднение с определяне на пола на копринките. При тях някъде след 3-тия месец, може да се определи, но не винаги с абсолютна точност. На женските качулката в задния край става отсечена и по- оформена като топка, а на мъжките израстват едни по- дълги пера в края на качула. Също така при момченцата качула в предния край, леко се разделя на две, където се вижда и израстващото гребенче.

pticevad.com - Copyright © 2013 Птицевъд
BulgarianCzechEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianMacedonianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSpanishTurkish

The best bonus by bet365 Ελλάδα 100% for new user.

Full Joomla 3.0 Theme free theme.