bet365 UK

wordpress joomla template

Лечение

Отказвам да нося отговорност за последствия при използване на лекарствени медикаменти от който и да е прочел това. Аз не съм ветеринарно-медицинско лице. Всичко което съм описал  са методите на лечение и лекарства, които аз използвам и споделям моя опит. Всичко написано от мен са съвети с които се надявам да помогна, но не и ветеринарно- медицински рецепти.

Схема за профилактика на птици (запойка)

 • 1-5 ден           КОЛИТЕРАВЕТ – по 2гр. на 1 литър вода
 • 12-19 ден      СЕЛЕД – 1мл. на 1 литър вода
 • 21-24 ден      EsB3 – 1гр. на 1 литър вода или BAYCOX – 1мл на 1 литър вода ( аз използвам Farmacox)
 • 27-33 ден     СЕЛЕД – 1мл. на 1 литър вода
 • 34-37 ден      EsB3 – 1гр. на 1 литър вода или BAYCOX – 1мл на 1 литър вода ( аз използвам Sulfachlorpyperazin)
 • 38-43 ден      ФАРМАЗИН ПУЛВИС – 1гр. на 1 литър вода
 • 46-53 ден      СЕЛЕД – 1мл. на 1 литър вода (Около тази дата обезпаразитвам външно с Permethrin)
 • 47-50 ден      EsB3 – 1гр. на 1 литър вода или BAYCOX – 1мл на 1 литър вода ( аз използвам Sulfachlorpyperazin)
 • 65 ден             ЛЕВОКОЛУМБИН – 1 таблетка от 23мг. на пиле
 • 66-71 ден      СУПРАВИТАМИНОЛ – 1мл. на 10 литра вода
 • 80 ден             ЛЕВОКОЛУМБИН – 1 таблетка от 23мг. на пиле

 

Относно лечението на кокошки и използването на лекарства е хубаво да се консултирате с ветеринарен лекар. Тъй, като на мен това не ми помогна особено, прибягнах до консултации с колеги, които бяха далеч по- успешни. Личния опит в прилагането на лекарствени медикаменти при птиците, също е от значение.

Във ветеринарните аптеки е пълно с вносни, скъпи и не до там ефикасни медикаменти. Печалбата на аптеката от тях е значително по- голяма и ветеринарите ги препоръчват. В много от случаите птиците, които лекуваме сме купили скъпо и са редки, за това сме склонни да дадем повече пари за лекарства за тях, но лечението не преминава толкова успешно. Много често във фермата с птици не е възможно да дойде ветеринар и изпадаме в паника в търсене на решение на проблема ни в онлайн пространството. Тъй като знам, че доста хора ще попаднат на написаното от мен по въпроса, ще се опитам да бъда полезен, като опиша лекарствата за кокошки, които използвам съответно с дозировка и предназначение. Много важно нещо което искам да вметна: Всички медикаменти са активни 24 часа след разтварянето им във вода или храна! След това нямат ефект. На по- болните птици се сипва директно в клюна чрез спринцовка от лекарството, като не се натиска рязко а плавно за да може да изпие течността и да не и попадне в белите дробове. Птиците, които са подложени на лечение или профилактика с лекарствени медикаменти не са годни за консумация, а също и яйцата снесени от тях.

 • Coli-teravit ( Колитеравит ) Стандартна запойка за пилета. Прилага се вътрешно с вода за пиене.Лекарството е комбинация от окситетрациклин, хидрохлорид, колистин сулфат и готов балансиран комплекс от витамини. Медикамента предпазва от бактерии малките пиленца. Активен е срещу хламидии и микоплазми. Укрепва имунната система. Дозировка: 2грамa/1литър вода
 • Seled ( Селед ) При енцефаломалация и ексудативна диатеза, мускулна дистрофия при пилета. В някой случаи се използва за поощряване спермогенезата при петлите. Най- общо казано от бабите против клека. За да се избегне проблем с подвижността на краката. Селеда е абсолютно задължителен при тежките породи кокошки – Брама, Кохин, Орпингтон. Дозировка: 1кубик/1литър вода
 • Doxycycline ( Доксициклин ) Това е широко спектърен антибиотик, който прилагате в случай, че не може да установите с точност проблема. Хубаво е да бъде използван в комбинация с витамин. Дозировка: 1грам/1литър вода. (когато положението е сериозно, може да прибегнете до изсипване на прах директно в човката на птицата.)
 • Sulfachlorpyperazin (Сулфахлозин) Най- общо казано, това е заместител на ESB3 с по- висока концентрация на активното вещество. Основно, лекарството е предназначено за лечение на кокцидиоза, но се дава и профилактично. Кокцидиозата се характеризира със значително намаляване теглото на птицата, отпуснати криле и гръкляна е силно извит напред. Завършва със смърт. Дозировка: 1грам/3литра вода
 • Farmacox ( Фармакокс ) Тoва е заместител на Baycox. Използва се за лечение и профилактика от Кокцидиоза. Дозировка: 1 кубик/1 литър вода
 • Enrofloxacin ( Енрофлоксацин ) За лечение на Колибацилоза, Салмонелоза, Микопламоза, ХРБ, Заразна хрема, Стафилококови инфекции. Дозировка: 0,5мл/1 литър вода.
 • Metronidazol ( Метродизанол) Използва се за профилактика и лечение от Трихомоноза. Дозировка: лечение-0,6грама/1 литър вода, профилактика- 0,2 грама/ 1 литър вода
 • Vitaflur ( Витафлур ) Активната съставка е Окситетрациклин. Това е широко спектърен антибиотик. Хубаво е да се дава профилактично през есенния период, когато кокошките са леко смутени и одремани от смяната на температурите. Дозировка: млади птици 2-6гр/ 1килограм фураж, възрастни птици 1-2 грама/ 1 литър вода.
 • Vitatonic ( Витатоник ) Витаминен комплекс, като допълващ фураж към ежедневната дажба на животните. Дозировка: 1грам/ 1 литър вода
 • Permethrin ( Перметрин ) Външно обезпаразитяване за кучета- бълхи, въшки, кърлежи. С това лекарство си реших проблема с капуша (кокошите кърлежи). Дозировка 2 капки на вратът през 30 дена.
 • Pandex ( Пандекс ) На листовката му пише инжектира се подкожно на  едри домашни животни. Използва се за вътрешно и външно обезпаразитяване. Не се притеснявайте да го прилагате на кокошки.   Дозировка 5 капки на вратът през 30 дена. Като разтворите перушината на врата за да накапете, поставяйте капките върху месото или по- точно около основите на перото за да може да проникне по- лесно.
 • Lincomycin – Spectinomycin (Линкомицин – Спектиномицин)За лечението на болни птици от холера, стафилококови инфекции, синузит, и остър ринит и респираторни заболявания, причинени от микроорганизми, чувствителни към линкомицин и спектиномицин. Когато чуете някоя от птиците ви при дишане да издава един хриптящо- хъркащ звук, третираште с това лекарство. Поставя се чрез инжекция подкожно! 0,5 мл на 2,5 кг телесно тегло веднъж дневно в продължение на 3 дни. Ако спре да хрипти още след първата доза може да преустановите лечението.
 • Procilline La Inj. (Процилин ЛА инж.) Навсякъде това лекарство е описано че се прилага мускулно наговеда, свине, кучета и котки и никъде не е описано за птици, ще ви напиша аз кога и как лекувам с него. Когато забележа, че някоя птица е с хрема и оток на очите. В по- честите случаи е само едното око, но понякога и двете. Очите се слепват и пълнят с гнойна течност. А гребените на птиците са горещи при допир. Инжектирам подкожно по 0,3мл на 2,5 килограма тегло през 3 дена. Един приятел се шегуваше, че и на умряла кокошка да го бие, ставала и започвала да тича по двора :) Лекарството е много ефикасно за кокошки, но е хубаво да се консултирате и с лекар.

Как да поставяме инжекции на кокошки? Вземете спринцовка с подходящите кубици и поставете тънка и къса игла на нея. Изтеглете лекарството от шишенцето, като е добре да бодете през гумираната капачка за да запазите срока му на годност без да отпечатвате цялата течност. Поставете кокошката легнала по гръб на удобна за вас височина. Изчакайте няколко секунди да се успокои легнала. Изтеглете краката назад за да не ви ритне ръката докато инжектирате. Там където се намира гръдната кост разтворете перушината, така че да видите месото около костта (там където ще забиете иглата).  Иглата се вкарва по посока костта, така че дори и да прекалите със забиването да опре в костта, а не в някой орган. Хубаво е иглите да не са по- дълги от 2см. Повечето инжекции се поставят подкожно, така че не е необходимо  да забивате навътре. НЕ ИНЖЕКТИРАЙТЕ ВСИЧКИ ПТИЦИ С ЕДНА И СЪЩА ИГЛА!!!

Лично аз съм имал два гафа с поставяне на инжекции и държа да ги спомена за да предпазя други от това. 1- Инжектирах кокошка с много остро- белодробен проблем. След като я обърнах по гръб тя започна да да скача и рита (вероятно в тази поза не можеше да си поеме въздух). В стремежа си да я укротя я натисках надолу и не и дадох шанс да си поеме въздух. Тя се кротна и и поставих инжекцията, но като я обърнах обратно за да я пусна и овисна главата- беше се задушила. 2. Инжектирах една ярка новоанглийски боец, която леко хриптеше и реших да и помогна съвсем на време. Когато забих инжекцията не бях хванал добре дългите и крака. Спринцовката леко заяждаше и се опитвах хем да стисна силно хем да внимавам да не прекаля с количеството. След като ми ритна ръката и поставих десеторна доза. На другата сутрин я намерих умряла. Това със заяждането на спринцовката се получава най- често, когато течността на лекарството е гъста, а иглата прекалено тънка.

*Лекарствата, които изброих са в по- голяма степен производство на Фарма Вет ООД Шумен. Не съм пристрастен, но цените им са много добри и качеството на високо ниво. Говорейки за лечение на птици искам да изкажа специални благодарности на Данаил Иванов от Ботевград, който не е ветеринарен лекар по професия, но на моята ферма той е основния такъв.

Лекарства

Схема за приемане на медикаменти при птиците за лечение и профилактика

прочети повече

Люпене на яйца

Полезни съвети при люпене на яйца с инкубатор. Грижа за квачката при естествено люпене.

прочети повече

pticevad.com - Copyright © 2013 Птицевъд
BulgarianCzechEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianMacedonianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSpanishTurkish

The best bonus by bet365 Ελλάδα 100% for new user.

Full Joomla 3.0 Theme free theme.