bet365 UK

wordpress joomla template

Копринка

Копринката е порода  кокошка, която носи това име заради нетипично пухкавото си оперение, което наподобява коприна. Породата има няколко други необичайни качества, като тъмно синьо месо  и кости, сини гребени, и пет пръста на всеки крак, докато повечето пилета имат само четири. Те често са изложени в птицевъдните изложби Съществуват в няколко цвята: червен, жълт, син, сив, черен, бял, и много варианти петна.
Копринките имат спокоен и приятелски темперамент. На големина биват класически и в умален размер, който е и по- често срещания. Една кокошка снася средно 3 яйца седмично. В много чести случай се използват като мътачки на други породи.

История

Не е известно точно кога и къде птици с уникалния си комбинация от атрибути са се появили за първи път, но най-добре документирани точка на произход е древен Китай. Други места в Югоизточна Азия наименовани като възможности са Индия и о. Ява. Най-ранният оцелял писмен документ за копринките идва от Марко Поло, който пише за космато пиле през 13 век, по време на пътуванията си в Азия. През 1599, Ulisse Aldrovandi, писател и естественик в Университета в Болоня, Италия, публикува подробен трактат за пилета, на които се възхищавал.  В него той говори за “кокошки с козина като на черна котка”.
Копринките най-вероятно си проправили път към Запада чрез „Пътя на Коприната” и морска търговия. Породата е призната официално в Северна Америка с приемане в стандарт на съвършенство през 1874. След пристигането им на запад много митове за тях се увековечават.

Холандски животновъди твърдят, че копринките са потомци на пилета и зайци. Някой твърдят че действително притежават кожа на бозайник.

В 21-ви век, Копринките са един от най-популярните и разпространени повсеместно декоративни породи пиле. Те често се държат като декоративни птици или домашни пилета от животновъдите, и също често се използват за люпене и повишаване на потомството на други пилета и водолюбиви птици като патици и гъски и диви птици, като например пъдпъдъци и фазани.

Характеристики

Копринките,  погрешно в чести случаи са наричани бантам. Тъй като породата е по- дребна от нормалните кокошки в много части на света е смятана за бантам. Но бантам копринка е съвсем отделна порода. Американския стандарт за копринка са по дребни от европейските.

Америка: петле – 1кг, кокошка- 900 грама   ; Европа: петле- 1,8кг., кокошка – 1,3 кг.

Копринките имат уникално оперение сред всички кокошки. При кръстоска с копринка много често резултата е птица с белезите на другата порода и оперението на копринка, но все още няма стандартизиран вид от този тип. При тези случеи оперението е меко и пухкаво, но не е типичната козина на копринката. В последните години се правят опити да се стандартизира Шабо с оперение на копринка, но за сега това не се е случило.

Копринката е в две различни разновидности: брадати и без брада. Брадатите Копринки имат допълнителен маншон от пера под клюнната площ, която покрива ушите. Копринките са разделени в зависимост от цвета. Цветовете на Копринката  признати от дрижествата са: черен, син, жълт, сив, яребичен, и с петна. Съществуват алтернативни нюанси, като кукувичи, червени, и лавандула. Всички Копринки имат малък тъмен гребен -тип орех или на ресни гребен и тюркоазено сини уши. В допълнение към тези определящи характеристики, Копринките имат пет пръста на всеки крак.

Всички Копринки имат черна кожа, кости и сиво-черно месо. На Китайски името е ву гу джи (乌骨鸡 – буквално “тъмно обезкостено пиле”).
Копринките имат средно добра носливост, но в чести случай тя се нарушава от склонността им да мътят. Те са много добри майки и птицевъдите често се възползват от това за да люпят други породи с тях.  Адаптират се в затворени пространства и съжителстват добре с малки пилета. Притежават изключително покорен нрав, което може да бъде причина те  да бъдат тормозени от по-активни или агресивни птици, когато се гледат в смесени ята.

pticevad.com - Copyright © 2013 Птицевъд
BulgarianCzechEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianMacedonianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSpanishTurkish

The best bonus by bet365 Ελλάδα 100% for new user.

Full Joomla 3.0 Theme free theme.