bet365 UK

wordpress joomla template

Китайски Пъдпъдък

Китайски Пъдпъдък (Coturnix chinensis) е най- малкия представител на семейство Фазанови. Дължината на зряла птица не надвишава 11 см. Срещат се в Индия, Шри Ланка, Южна Азия, Тайван. В традиционната източна медицина в Китай месото, яйцата и кръвта се използват като лечебно средство. Яйцата му са 3-4 пъти по-хранителни от кокошите. Те обаче са много по-дребни и 5-6 негови яйца се равняват по обем на 1 кокошо яйце. Добре гледаните женски птици снасят до 360 яйца годишно. Китайските пъдпъдъци са земни обитатели и рядко се отделят от земята. Полетът им много прилича на този на фазаните и яребиците, – те се издигат и летят в права линия, докато не се ударят в нещо.

Мъжките се различават от женските по наличието на бял лигавник под брадичката им. Но при цветове като бяло, шарен и синьо няма лигавник. Полът се определя от формата на тялото – женските са малко по-големи и по пухкави от мъжките. Друг критерий са маниерите. Когато сложите храна в клетката, мъжкият ще хване в човката си, но няма да яде. Той ще издава звуци, докато женската вземе от клюна му храната. Друга характеристика на мъжкият е скършената му походка, когато  ухажва женската. Той  ходи около нея, единия крак пред другия, с тялото си под ъгъл от 45 градуса встрани, с наклонена глава, и издавайки звуци с които я привлича.

 

Лятото на 2015 бях в един комплекс на Свети Влас. Декорирах няколко волиери с различни видове пернати. За едната бяха предвидени канарчета. Закупих ги от една госпожа в Бургас. Тя ми обясни, че канарчетата винаги са съжителствали с китайски пъдпъдъци. Били много полезни, защото обирали всичко по дъното на клетката. Послушах я и купих от нея една групичка Китайски пъдпъдъци. За няколко месечният си престой там, останах очарован от тези мъници. Мъжкият пееше много интересно, а женските снасяха всеки ден. Бяха се превърнали в голяма атракция за туристите.

 

След като се прибрах есента взех яйца от един приятел и излюпих няколко. Тъй като непрекъснато люпя пиленца и имам пригодени помещения със светещи кварцови лампи, оставих малките пъдпъдъци с пиленцата. Пъдпъдъците бързо пораснаха, но продължиха да си живеят там, като всеки месец им пристигаха на гости следващото поколение новоизлюпени пиленца. Наблюдавах какво се случва вътре и с учудване установих, че китайските пъдпъдъци се грижат и хранят малките пиленца. Веднъж им давах варени яйца и ми направи впечатление, как едно пъдпъдъче  хваща в човката жълтък и го носи до едно пиленце. Оставя до човката му парченцето и започва да издава звуци и да чука с клюна до лакомството, докато пиленцето не го глътна. Това се повтори на няколко пъти. От месеци поверявам новоизлюпените си пилета на грижите на китайските пъдпъдъци. Колкото грижовни и мили са те към пиленцата, толкова неблагодарни стават пиленцата след едномесечна възраст. Така, че никога не ги оставям заедно повече от месец.

Продавам целогодишно яйца за мътене и големи птици

Цени:

  • оплодено яйце – 0,50 лева
  • работещ чифт – 20 лева
  • работеща женска – 15 лева

Лекарства

Схема за приемане на медикаменти при птиците за лечение и профилактика

прочети повече

Люпене на яйца

Полезни съвети при люпене на яйца с инкубатор. Грижа за квачката при естествено люпене.

прочети повече

pticevad.com - Copyright © 2013 Птицевъд
BulgarianCzechEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianMacedonianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSpanishTurkish

The best bonus by bet365 Ελλάδα 100% for new user.

Full Joomla 3.0 Theme free theme.