bet365 UK

wordpress joomla template

Пилешки кърлеж

Argas persicus принадлежи към сем. Argasidae – меки кърлежи и е известен още като птичи кърлеж или капуш.Той напада кокошки, диви птици,пуйки, фазани, гълъби, патици , домашни животни и човека. Яйцата на женските могат да бъдат открити по цепнатините на стени и дървения в птичарниците. Ларвите могат да издържат на глад до 3 месеца, а нимфата и имагото дори до 10 години.

 

Отделям специално внимание на този проблем, защото лично аз съм прекарал няколко години в борба за овладяването му. Когато този проблем се появи при мен, не съм и подозирал за подобни паразити. Просто кокошките ми започнаха да измират и не бях в състояние да направя нищо.

Ще започна разказа си от самото начало. В двора на село винаги сме гледали кокошки и никой от нас не беше чувал за кокоши кърлеж, още по- малко би повярвал че гадинки, които трудно се забелязват с човешко око могат да убиват птици. Тези паразити живеят в стари дървени материали- греди, дъски и прочие и могат да преживяват без храна до 10 години. Те не живеят по птиците, а ходят по тях за да се нахранят с кръв (предимно нощем).

Преди години се запалих много по различни породи кокошки и започнах да купувам и събирам в двора най- различни видове. Първата година беше безпроблемна, но за втората птиците станаха много и предприех действия.  За целта се наложи да преустроя стари постройки в които дядо ми е гледал някога крави, коне, овце, кози и какво ли не през годините. Започнах да събарям ясли и да къртя прегради за да обособя клетки. По това време закупих много породи и необяснимо за мен, дали пренесох паразита или просто излязоха от дърветата които разбивах, но стана чудо. Птиците започнаха да отслабват и стигаха до там че ядяха легнали от безсилие. Отслабваха до толкова, че долу на гърдите им се напипваше един кокъл остър като нож. И не след дълго – умираха. Освен, че им пие кръвта, паразита пренася и бактерии, които действат още по- бързо и убиват птиците.  Аз непрекъснато люпех с няколко инкубатора, но и от пиленцата не оживяваше почти нищо. В разгара на лятото съм стигал до 20 жертви- големи кокошки на ден. Умряха и всички квачки върху яйцата (докато мътят)…… Кошмар! Носих на ветеринар няколко пъти умрели птици за да каже причината, но безуспешно.  Изживявахме всички загуби, но се появи още по- голям проблем. Когато влизахме в помещенията на кокошките, тези гадини започнаха да се качваха и по нас. С просто око не се забелязват а сърбенето е непоносимо. Налагаше се да минем през банята след всяко влизане в помещенията. След като разкрихме паразитите и то благодарение на това, че ги усетихме и по нас се обърнахме към ветеринар с точен и ясен проблем. Започна се адското обезпаразитяване. Купуване на какви ли не глупости от ветеринарната аптека. Пръскане на помещения и кокошки всеки ден. Къпане на кокошки по 2 пъти седмично. НЕ и НЕ!

С настъпването на есента и захлаждането, паразитите намаляха и сякаш проблема се потули. Имаше жертви, но не в такъв мащаб. На пролетта със затоплянето, нашите мили приятели- кокошите кърлежи не се забавиха. Накупихме познатите лекарства и се започна пак. Цялата процедура, до болка позната ме отегчаваше защото знаех резултата- никакъв ефект. Започнахме с някакви бабешки рецепти. Опалваме помещенията със сяра, мазане на кокошките с мас и нафта- безумие! Съветвах се с колеги и всеки ми казваше от странни по- странни методи, но масово всички се оплакваха и явно търсеха варианти. При мен проблема беше много засилен от факта, че гледам птиците в постройки пълни с дървен материал.

С времето открих начин да се преборя. Ако сте решили да отглеждате кокошки бих желал да ви дам съвет как да избегнете този ужас, или ако всяко лято се борите и вие с това как да се избавите.

  1. Преместете птиците в клетки от метал и мрежа и избягвайте всякакви дървени материали за строителство на курници и волейери. Ако ви е невъзможно да избегнете дървото, то поне го запечатвайте с боя или лак.
  2. „Вълшебните” лекарства за обезпаразитяване се казват Pandex и  Permethrin. Накапете на вратът всички птици (по- едрите петли с по 2 капки, другите с по 1). Правете това през 30 дена. Капете само с едно от двете- което си намерите по –лесно в аптеките. Тези капки са за кучета и по- едри животни, но не се притеснявайте. Просто тези за птиците не действат на този паразит. Във ветеринарните аптеки са ми казвали какво ли не относно перметрина (който аз предпочитам) – бил спрян от производство, увреждал черния дроб на животните, бил толкова силен, че една капка щяла да убие кокошка- абсолютно невярно! Единственото, което мога да отбележа, че от накапаните птици за определен период, месото и яйцата не са препоръчителни за консумация.
  3. Капуша заразява птиците с кокцидиоза. В схемата за запойка на пиленцата не пропускайте Baycox, именно това лекарство предотвратява появата на кокцидиоза.
  4. Чувал съм не веднъж твърдения, че капуша не ходи по малки пиленца. Ходи и още как… Ако имате проблем с този паразит и зареждате инкубатор си преглеждайте внимателно яйцата които слагате, а инкубатора се предполага, че сте третирали и обезпаразитили от предходно люпене. Капуша обича да се въди в полозите на кокошките. (периодично горя сеното и опалвам по касетката в която снасят) По яйцата които взимате от там е възможно да е прелитнала някоя гадина и да си стои на яйцето. Като ги поставите на топло в инкубатора капушите само чакат деня на люпенето и нападат малките още от там. Местите ги в последствие уж на стерилно место и до 20 дена няма нито едно живо пиленце. Това дали малките пиленца ги тормози капуш може да разберете от това че непрекъснато чикат. Почти не растат. Израстват им крилете едни дълги на зад а те изглеждат вечно омърлушени. Много са леки и като ги хванете отдолу се напипва гръдната кост. Лично аз съм капал по една капка пандекс на новоизлюпени пиленца и не им навреди. В бума на капуша започвах запойката директно с байкокс.
pticevad.com - Copyright © 2013 Птицевъд
BulgarianCzechEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianMacedonianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSpanishTurkish

The best bonus by bet365 Ελλάδα 100% for new user.

Full Joomla 3.0 Theme free theme.