bet365 UK

wordpress joomla template

Инкубиране

 

Ще започна със  съхраняването на яйцата за мътене. Лично аз отглеждам различни породи и бих се затруднил да разпознавам събраните яйца. От една страна коя е породата, а от друга, кога е снесено яйцето. На всяко взето яйце пиша с молив (графит) датата и породата. Относно писането по яйцата не използвайте маркери, бои и червило (както бе направила една позната), те запушват порите на яйцето и плода умира в него. Използвайте единствено молив.  (Аз използвам HB – графита е по- твърд  и го подострям добре). Съхранявайте яйцата с острото надолу на стайна температура. При студените месеци, а и не само ги съхранявайте в пепел (от печката). Избягвайте опитите да люпите яйца по- стари от 20 дена. До 1 седмица е добре.

Вариантите за излюпване на птици са два. Естествен- чрез птица, която ги мъти и чрез инкубатор.

Естественото мътене

Мнозина четящи това ще се усмихнат и кажат- ти кокошката не можеш я научи – тя си знае, но сме в състояние да и повлияем много негативно при мътенето.  Всяко отглеждано ято снася на едно или няколко определени места. Съответно и кокошката която става квачка ляга на местото на което е снасяла.  Това место е неподходящо. Както всички се досещате, тя непрекъснато ще бъде притеснявана и поднасяна от останалите кокошки в ятото. Преместването е добре да е по тъмно след като е лежала поне ден, два. За да бъде защитена- много от нас логично я поставяме в кафез или клетка с яйцата. И тук се появява проблема. Слагаме и храна и вода вътре. Тя лежи усърдно и без да забележим изпражненията и се наслагат върху яйцата без да става и да се движи. Резултата е – 0% люпаемост. Хранете мътещите кокошки само със зърно- царевица, жито. Не ги поставяйте в клетки и не ги хранете на место. Трябва да стават периодично да се хранят и извършват всички биологични нужди. След седмия ден може да и помогнете като прегледате яйцата за плод и да я освободите от ненужните.  Необходим ви е някакъв фенер (аз използвам фенерчето на телефона). Трябва да е тъмно и като светнете под яйцето държейки го в ръка се вижда има ли плод или не. Друго важно нещо: каква порода ви е кокошката и от каква порода са яйцата. Например- на кокошка Брама залагате яйца Серама.  Много птицевъди стрижат краката на Брамата когато мъти… аз не съм правил това никога, но в случая обирам пиленцата когато започнат да се люпят. В голям процент от случаите тя ги смачква без да иска. Джинките например избиват фазанчетата които са излюпели след 2, 3 ден, защото са от друг вид…. Незнам и аз точно, но трябва да бъдете внимателни когато една порода или вид люпи яйцата на друг. Това е много индивидуално.

Мътене с инкубатор

Всеки начинаещ интересуващ се от това е приготвил своя инкубатор и се надява някой да му напише как да го използва. В повечето случаи инкубатора е самоделка купен от съсед или някъде от някой си…. Инкубаторите са различни и се употребяват по специфични начини. На първо место трябва да ви е ясно как функционира това устройство и от общо написаното да сведете всичко до вашия конкретен инкубатор. Тук практиката си казва думата…  Това което ще напиша е в частност за кокоши яйца и цикъла е 21 дена. Пригаждайте написаното спрямо вашия инкубатор!

 

Зареждане на яйцата: хоризонтално или с острото на долу. Ако ги обръщате ръчно ги маркирайте с молив + и – от двете страни за да забележите пълния оборот на обръщане. Важно!!! Ако яйцата на кокошката са мръсни – не ги мийте с вода!

 

За развитието на зародиша има две оптимално важни условия- температурата и влажността.  Ако инкубаторът ви разполага с такива уреди е лесно, но дори да не е така- достатъчно е да е прецизно настроен терморакулатора и да държи средно 37 градуса. Както казваше един познат от старото поколение- „аз на времето ги люпех с електрически възглавници и вадех пилета”.  Температурата се движи от 37,5 до 37,8°С от 1-вия до 18-ия ден и от 36,5 до 37,4°С от 18-ия до 21-вия ден на кокошите яйца. Влажността на въздуха в началото на инкубацията  е до 60-70%, а през последните дни – 70-85%. За да се избегне прегряване на яйцата е необходима система за охлаждане. Въпреки че зародишите се развиват затворени в яйцето, те дишат, като поемат кислород през порите на черупката и отделят въглероден двуокис, затова инкубаторите имат вентилационни отвори, през които влиза чист въздух. За равномерното развитие на зародишите яйцата в инкубатора се обръщат веднъж на всеки час или на всеки два часа.

Предлагам една примерна схема подневно за излюпване на кокоши яйца.

Температурата първите 12 часа се държи на ниво 38С, след това постепенно се снижава до 37,5С. За повишение влажността, в инкубатора се слагат съдове с вода. В първите 2 дни, допълнително един път в денонощието, пода се напръсква с топла вода.

Отворите (на покрива) се държат закрити. Яйцата започват да се обръщат 12 часа след началото на инкубацията. После – през всеки 2 часа, всичко около 8 пъти в денонощие. (На 2 часа е за по- добра люпаемост. Задължителното е на 12 поне)

 

3-4 ден: Температурата да е 37,5С. Пода не се пръска с вода. В края на 4-тото денонощие започват леко да се отварят отверстията за дишане на инкубатора. Отчитайки, че 4-ят ден е критичен за инкубацията, всички режими да се спазват строго.

 

5-6 ден: Температурата да е 37,5С. Влажността да е на предното ниво. Отверстията се открива още малко. В края на 6-я ден (един път в денонощието 4-5 мин.) започва охлаждането на яйцата, нагаждайки го към времето за обръщане на рамката ръчно на 180 градуса.

Температурата при това положение е станала +34С-35С на повърхността на яйцата. След поредното охлаждане, възстановяваме по-високата температура, като затворим отверстията за 30-35 мин.

 

7-11 ден: Температурата трябва да е 37,5С, влажността се намалява (като оставяме 3 съда с вода). Отверстията се отварят още малко. Охлаждаме яйцата 10 минути.

 

12-14 ден: Температурата и влажността са предишните. Отваряме още малко отверстия. Охлаждаме яйцата 10-15 мин. (Температурата на тяхната повърхност е 33-34С).

 

15-16 ден: Температурата повишаваме до 38С. За намаление влажността оставяме 2 съда. Отваряме още малко отверстия, яйцата охлаждаме 20 минути.

 

17-19 ден: Температурата е същата, а влажността повишаваме – 3 съда. Отверстията са почти отворени докрай. Яйцата охлаждаме двукратно (сутрин и вечер) по 20 минути. Температурата на повърхността на яйцата е 32-33С. Обръщането на яйцата се преустановява в края на 19-я ден, а влажността се повишава – 4 съда.

 

20-21 ден: Температурата е 36,5С. Влажността е същата. Открити са напълно по 4 отверстия. Охлаждането на яйцата е 2 пъти в денонощие по 20 минути. Температурата около рамката е 32-33С.

 

При масово залюпване на яйцата в инкубатора се поставят четири съда с вода, а пода един път в денонощието леко се напръсква. В периода на масово люпене на пиленцата, се отварят всички отверстия на покрива. Температурата в домашния инкубатор за люпене на пиленца се запазва на ниво 37С. Регулирането на температурата става чрез включване и изключване на ел.лампи.

Допълнителни съвети

 

  • Доливайте вода в съдовете за да не се променя температурата
  • Въртете яйцата често поне в първата седмица, а на 19 ден спрете.
  • При правилно мътене на 19 ден трябва да са напукани яйцата. (при някой породи- Орпингтона например се случва на 18. Серама излизат също по- рано.
  • Не белете черупката на яйцето. Ако пиленцето е здраво само ще се справи. За да му помогнете по- добре напръскайте с пулверизатор и хладка вода- това ще ги активизира да излязат, а и черупката ще поомекне.
  • Преместете ново излюпените пилета в кашон, в който сте настроили 36/37 градуса още като изсъхнат и се изправят.За нагревател ползвайте три литров буркан с 10см пясък на дъното и 60W крушка,като пробийте отвори в горната част на кашона докато нагласяте температурата.

 

Развитие на зародиша

 

Успех при люпенето и при въпроси или забележки моля пишете в контакти

 

Лекарства

Схема за приемане на медикаменти при птиците за лечение и профилактика

прочети повече

Люпене на яйца

Полезни съвети при люпене на яйца с инкубатор. Грижа за квачката при естествено люпене.

прочети повече

pticevad.com - Copyright © 2013 Птицевъд
BulgarianCzechEnglishFrenchGermanGreekHungarianItalianMacedonianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSpanishTurkish

The best bonus by bet365 Ελλάδα 100% for new user.

Full Joomla 3.0 Theme free theme.